In deze wereld is het echt niet gek als je kind in aanraking komt met een kindertablet, of welk andere scherm dan ook. De wereld wordt steeds digitaler en de allerkleinsten zien we al swipen op een telefoon. Alleen is balans hierin wel belangrijk, we willen onze kindjes niet de hele dag naar een scherm laten kijken. Daarom zijn er ook richtlijnen van schermtijd op een kindertablet per leeftijd opgesteld, deze gaan we hieronder bespreken!
Waarom is schermtijd belangrijk?
Het is zeker niet zo dat schermtijd persé slecht voor een kind is, het is namelijk super goed voor de ontwikkeling! Ze kunnen leren lezen, schrijven, tekenen en allerlei vormen van vermaak. Het wordt vooral zorgelijk als een kind teveel op een kindertablet zit. Ze kunnen dan veel voorkomende klachten krijgen zoals, overgewicht, fysieke klachten en problemen met sociale interactie. Hiervoor is het goed om schermtijd te beperken en je hiervan bewust te zijn.
Hoe lang is de schermtijd op een kindertablet?
Ieder kind is natuurlijk anders en zal verschillend reageren op een beeldscherm. Houd altijd je kind goed in de gaten en als hij of zij niet goed reageert, houd dan een lagere schermtijd aan. Per leeftijd zal dit ook verschillen en daarnaast heeft het ook met het karakter van het kind te maken. De een wordt juist sneller vermoeid of prikkelbaar en een ander kan het juist rustgevend voor helpen. Een kindertablet van 10 inch formaat zal wel minder vermoeiend voor de ogen zijn, omdat ze minder moeite hoeven te doen om naar het beeld te kijken.
Richtlijnen voor schermtijd kind per leeftijd
Er zijn richtlijnen opgesteld door het Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde hoe lang per leeftijd een kind op de kindertablet zou mogen:
- 0 tot 2 jaar: geen schermtijd
- 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
- 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld over 4 x 15 minuten)
- 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld 2 x 30 minuten)
- 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
- 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
- 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag
Maximale schermtijd instellen
Een aanrader is om een kindertablet aan te schaffen waarbij je een maximale schermtijd kan instellen. Je kan dan in de instellingen bepalen hoe lang je kind op de tablet mag spelen! Dit is echt ideaal, er komt dan een melding op het scherm waarin te zien is dat de kindertablet in rusttijd zit. Hierdoor laat je je kind niet perongeluk veel langer achter de tablet dan dat je eigenlijk had gewild.
We houden het namelijk vaak als ouder zelf in stand dat een kind veel op de tablet zit, omdat we zelf rust willen of even iets anders willen doen.
20-20-2 regel
Ook wordt er geadviseerd om de vuistregel 20-20-2 aanhouden, heb je daar wel eens van gehoord? Je kind mag dan 20 minuten op de kindertablet om vervolgens 20 seconden naar een ver punt te staren. Dit omdat een kind alleen korte afstanden op een kindertablet ziet en ze ook uitgedaagd moeten worden op langere afstanden. Het kan dan bijziendheid voorkomen! Daarna kan een kind weer 20 minuten op de tablet spelen. Zijn 2x 20 minuten afgelopen? dan staat de 2 voor 2 uur lang andere activiteiten!
Tip: Maak afspraken met je kind over schermtijd
Kinderen willen vaak niets liever meer dan op de tablet zitten en naar het scherm staren. Tegenwoordig bij de wat oudere kinderen komen daar ook de Tiktok filmjes nog in voorbij. Urenlang kunnen ze naar deze filmpjes kijken (want het zijn ook leuke filmpjes). Daarom is het belangrijk om afspraken te maken met je kind over het gebruik van de kindertablet. Denk dan bijvoorbeeld aan afspraken zoals:
Spreek een maximale tijd af
Maak afspraken over hoeveel tijd je kind per dag op een kindertablet mag besteden. Denk dan natuurlijk aan de leeftijd van het kind en je kan daarbij de richtlijnen in gedachten houden. In vakanties kan je altijd uitzonderingen maken ;-).
Schermtijd plannen
Wanneer is schermtijd toegestaan? Is dat na schooltijd of mogen ze na het eten nog even een filmpje kijken op de kindertablet. In het weekend kan je ze bijvoorbeeld ook wat meer schermtijd geven en doordeweeks op bepaalde dagen. Zijn ze vroeger uit van school? Dat is een mooie dag om schermtijd te geven.
Beperk voor het slapen gaan
Door het blauwe licht wat van het scherm afkomt, kan het slaaphormoon van je kind verstoren. Daarom is het verstandig om niet vlak voor bedtijd de kindertablet te gebruiken. Soms gaan kinderen hier onrustiger door slapen of willen ze niet goed in slaap komen. Een kindertablet met blauwlichtfilter is hiervoor goed om aan te schaffen, door dit filter kan het ervoor zorgen dat je kind minder last heeft hiervan. Spreek dus af hoe laat voor het slapen, de tablet weggelegd moet worden.
Wat mogen ze op de kindertablet zien?
Door het ouderlijk toezicht op een kindertablet kun je zelf bepaalde websites en apps blokkeren. Hierdoor zorg je ervoor dat je kind niet zomaar op allerlei ongeschikte inhoud terecht komt. Bespreek samen wat voor apps en websites wel geschikt zijn en leg uit waarom dit zo is.
Een veilige digitale omgeving geven
Laat weten dat je als ouder, de kindertablet kan controleren op apps, websites en internetgebruik. Vertel dat de digitale wereld niet altijd veilig of geschikt is voor een kind om in rond te zwerven. Bespreek samen dat je dit door het ouderlijk toezicht kan voorkomen!
Vanaf welke leeftijd een kindertablet?
Door de wereldgezondheidsorganisatie zijn er richtlijnen vastgesteld over het tabletgebruik bij kinderen. Hierbij wordt geadviseerd dat een kind onder de 2 jaar nog geen kindertablet mag gebruiken, uberhaupt eigenlijk geen schermtijd, dus ook geen tv. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en daar kan een scherm een slecht effect op hebben. Ze hebben het nodig om te spelen, bewegen en slapen en daar hoort een tablet niet in thuis.
Tot slot
Een kindertablet is dus zeker niet schadelijk voor je kind, al is het belangrijk om de schermtijd van de kindertablet goed in de gaten te houden. Hier zijn dus richtlijnen voor opgesteld die je kan aanhouden. Ieder kindje is anders, dus houd daar dan ook rekening mee. Afspraken maken kan goed helpen, dat hebben wij in ieder geval wel gemerkt bij ons thuis! Al proberen ze natuurlijk altijd de afspraken wat te rekken…. 😉