mijn eerste scherm
Vanaf welke leeftijd een kindertablet?
Tegenwoordig heeft ieder gezin wel een tablet in huis. Dagelijks gebruiken we deze handige apparaten voor allerlei online bezigheden. Maar vanaf welke leeftijd mag een kind spelen met een tablet? Laat je je kind spelen met de tablet van het gezin of koop je een speciaal kindertablet?
Op onze website geven we je handige tips en adviezen over het gebruik en aanschaf van een kindertablet.
Waarom een kindertablet?
De wereld digitaliseerd steeds verder en we maken steeds meer gebruik van apparaten die ons helpen bij alles wat we digitaal ondernemen.
Een kindertablet zorgt ervoor dat je kindje op een veilige en vooral leuke manier kennismaakt met deze digitale wereld.
Je kan het perfect inzetten als educatief middel. Er zijn oneindig veel apps te verkrijgen die je kindje vanaf kunnen leren of een extra bijdrage kunnen leveren aan het leerproces van school. Denk aan lezen, schrijven, praten en ga zo maar door.
Een kindertablet kan ook een uitkomst zijn voor ouders wanneer je je handen even vrij wilt hebben of tijdens lange ritjes in de auto of vliegtuig.
Een kindertablet is toch harstikke schadelijk!?
Een zeer goede en belangrijke vraag die ouders zich vaak stellen. Hoe schadelijk is het gebruik van tablets voor mijn kind?
Zoals bij alles geldt natuurlijk dat ‘ teveel’ kan leiden tot bepaalde problemen. Dit is ook niet anders bij het gebruik van kindertablets.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ouders zich vaak niet bewust zijn van de tijd die hun kind achter een scherm doorbrengt. Hierdoor kunnen op langere termijn klachten ontstaan aldus Ouders van Nu.
Wat zijn veelvoorkomende klachten?
Als je kind veel tijd doorbrengt achter een scherm zijn er een aantal klachten die vaak voorkomen. Doordat ze stil zitten achter een tablet hebben ze minder beweging waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Naast overgewicht is bijziendheid ook een steeds groter probleem onder kinderen.
Anderzijds gaat door veel tijd doorbrengen op je tablet ten koste van andere belangrijke activiteiten zoals: Zelf spelen of met andere kindjes, klimmen, communiceren, sociale vaardigheden etc.
Fysiotherapeuten zien tegenwoordig ook steeds meer kinderen met een tabletnek die wordt veroorzaakt door te lang in dezelfde houding met een gebogen nek te zitten.
Wat is het advies per leeftijd?
Het Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft het volgende advies met betrekking tot schermtijd per leeftijdsgroep.
Let op: dit zijn slechts richtlijnen en zijn niet voor ieder kind gelijk. Merk je dat je kind niet goed reageerd op de gestelde richtlijnen pas deze dan meteen aan naar beneden. Uiteindelijk blijft het altijd de verantwoordelijkheid van jou als ouder.
Vuistregel 20-20-2
Zoals je kan zien zijn er vanaf bepaalde leeftijden adviezen over het verdelen van de schermtijd per dag. Hierin hanteren we de vuistregel 20-20-2.
Je kind speelt maximaal 20 minuten achter elkaar met een afstand van minimaal 30 centimeter op zijn tablet. Om daarna minimaal 20 seconden in de verte te staren. Hiermee ontspan je de ogen om vervolgens weer 20 minuten verder te spelen.
Als de tweede 20 minuten verstreken zijn dan staat de 2 voor 2 uur buitenspelen of voor andere activiteiten.
Tablet gebruik voor het slapen
Het advies is om je kind minimaal een uur voordat hij gaat slapen niet meer met een tablet of ander apparaat met een scherm te laten spelen.
Schermen geven blauw licht af en dit kan ervoor zorgen dat melatonine (het slaaphormoon) verstoort raakt en dat je kind onrustig slaap, wat weer effect heeft op de concentratie.
0 tot 2 jaar: geen scherm
2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld over 4 x 15 minuten)
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld 2 x 30 minuten)
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag
Tot slot: Tips bij het gebruik van een kindertablet
Kindertablets kunnen als ze op een verkeerde manier gebruikt worden schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Echter als je aan de juiste richtlijnen houdt, goede regels stelt dan kan een kindertablet ook erg waardevol zijn voor de digitale ontwikkeling van je kind.
Wij geven je graag nog wat extra wat praktische tips mee die je eventueel kan gebruiken:
- Voorkom frustratie
Laat je kindje niet te moeilijke spelletjes of educatieve apps gebruiken. Belangrijk is om apps te vinden die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van je kindje. - Maak afspraken
Kinderen hebben weinig besef van tijd. Toch is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van je tablet. Zorg dat je samen met je partner dezelfde lijn trekt en dat de een niet afwijkt. Gebruik ook de techniek van de kindertablet om schermtijd te beperken zoals het gebruik van tijdsloten. Zo weet je zeker dat je kindje nooit de gestelde schermtijd overschrijdt. - Pas op met blauw licht
Het is bewezen dat wanneer je kort voor het slapen veel op een scherm kijkt dat het blauwe licht wat dit afgeeft slecht is voor je ogen en ervoor kan zorgen dat je onrustig slaapt. Veel tablets hebben een ingebouwde blauw licht filter maar niet allemaal. Het is aanbevolen om minimaal een uur voor het slapen niet meer een scherm te gebruiken.
- Tablet is slechts voor afwisseling
Het is niet de bedoeling om je kindje de hele dag of wanneer hij wilt op zijn tablet te laten spelen. Moedig buitenspelen met vriendjes, spelen met zijn speelgoed, knutselen etc. zoveel mogelijk aan. - Jij bent zijn voorbeeld
Kinderen kijken op naar zijn ouders en verzorgers en nemen jouw gedrag over. Het is goed om je zelf ook aan gemaakte afspraken te houden.
Beste kindertablets van 2024
TOP 3 kindertablets
DEPLAY Kids Tablet PRO
10-inch
AngelTech PRO XL II
10-inch
TinyPlay Kindertablet Maxi
10-inch