Tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

Vraag je je af of een tablet goed is voor je kleintje? Wij hebben alle voor- en nadelen van tablets voor kinderen netjes voor je op een rij gezet! Ontdek de verschillen tussen kindertablets en gewone tablets, leer over de richtlijnen van schermtijden, en vind uit welke tablet het beste past bij de wensen van jouw kind. Plus, we geven je super handige tips voor het kiezen van de perfecte tablet.

Wat kun je met een tablet voor kinderen?

Tablets zijn niet meer weg te denken in steeds meer huishoudens! Deze apparaten worden niet alleen steeds populairder, maar ook breder geaccepteerd als een veilige manier voor kinderen om de digitale wereld te verkennen. Alleen wat zijn nu precies de mogelijkheden van een tablet?

$

Goed voor de ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van een kind, is een tablet heel geschikt. Ze kunnen er veel verschillen spellen op spelen die vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen op een leuke manier bevorderen. Er is veel aanbod van educatieve apps die bijdragen aan de ontwikkeling van je kind!

$

Plezier

Natuurlijk wil je kind niet alleen maar leren lezen en schrijven op de tablet die voor kinderen bestemd is, het draait natuurlijk ook om puur plezier. Kinderen zijn dol op tablets en zouden het liefst de hele dag naar het scherm willen kijken. Ze kunnen spelletjes spelen, leuke filmpjes kijken op YouTube of bijvoorbeeld tekenen. 

$

Moment van rust voor ouders

Een tablet is het ideale vermaak voor onderweg, of je nu in de auto, het vliegtuig of een ander voertuig zit. Het geeft ouders de kans om even te ontspannen tijdens lange reizen, doordat het de veelgestelde vraag ‘Zijn we er al?’ helpt voorkomen. Thuis geven tablets een moment van rust voor ouders; terwijl de kinderen zich vermaken, kun je bijvoorbeeld ongestoord koken. 

$

Een veilige digitale wereld

Voorheen maakte ik me zorgen over de risico’s die het internet met zich meebracht op een scherm. Denk bijvoorbeeld aan het per ongeluk afsluiten van betaalde apps of het tonen van inhoud voor 18+. Echter, een van de belangrijkste functies van een kindertablet is het ouderlijk toezicht. Met een speciale app kunnen ouders de tablet op afstand beheren. Ze hebben de mogelijkheid om ongeschikte websites en apps te blokkeren, schermtijden vast te stellen en zelfs het maximale volume te reguleren. Dit zorgt ervoor dat kinderen op een veilige manier de digitale wereld kunnen verkennen.

Jongen met kindertablet

Voordelen

Een tablet voor kinderen biedt dus duidelijk veel voordelen, vooral omdat het bijdraagt aan hun ontwikkeling maar ook een stukje rust voor de ouder die we niet mogen vergeten:

✅ Goed voor de ontwikkeling door alle educatieve apps en spelletjes die gespeeld kunnen worden. 

✅ Veel apps om zelfstandig te leren zoals:  het leren lezen, rekenen of schrijven. De apps van Juf Jannie zijn heel populair om op een kindertablet te gebruiken. 

✅ Creativiteit uiten door te gaan tekenen. Zoek ’tekenen’ op in de PlayStore en je vindt veel verschillende apps die geschikt zijn voor je kind om te gebruiken. 

✅ Fijne motoriek leren gebruiken door alle verschillende apps en bezigheden die gedaan worden op een tablet. 

✅ Geniet van een moment rust als ouders, even rustig kunnen koken, even lekker zitten, of wat je dan ook voor jezelf even wilt gaan doen! 

✅ Het beste vermaak voor op reis zodat je niet continue ‘zijn we er al’ hoeft te horen. Download vooraf offline filmpjes om onderweg te bekijken of regel een hotspot verbinding zodat ze tijdens de reis online de tablet kunnen gebruiken.

Nadelen

Houd altijd rekening met de nadelen van een kindertablet! De nadelen heb je als ouder zelf in de hand en er zijn veelvoorkomende klachten die kunnen ontstaan: 

⚠️ Wanneer je de tablet vlak voor het slapen gaan laat gebruiken, kan je kind onrustig gaan slapen.

⚠️ Het gebruik van een tablet kan ertoe leiden dat kinderen minder sociale vaardigheden ontwikkelen, doordat ze minder tijd besteden aan interactie met vrienden en ouders.

⚠️ Overgewicht omdat ze niet fysiek genoeg bezig zijn en ondertussen soms ook nog iets te snoepen krijgen tijdens schermtijd. 

⚠️ Fysieke klachten zoals een gebogen tabletnek of luie ogen kunnen voorkomen bij overmatig gebruik, kijk hier altijd voor uit. 

⚠️ Het kan een gewoonte van ouders worden om een tablet te geven om het kind rustig te houden, waardoor hij of zij steeds meer tijd achter een scherm doorbrengt.

Wat is het verschil tussen tablets voor kinderen en een gewone tablet?

Een tablet voor kinderen of een gewone tablet, lijken op het eerste gezicht veel op elkaar: het is een tablet. Alleen voor kinderen is het apparaat kindvriendelijk gemaakt. Denk dan aan de bouwkwaliteit, waar goedkopere onderdelen in worden gebruikt dan bijvoorbeeld in een iPad. Dit maakt ze dus ook voordeliger. Daarnaast is software ook een belangrijk verschil; op kindertablets is vrijwel altijd ouderlijk toezicht geïnstalleerd om de tablet mee te beheren. Denk dan aan het blokkeren van ongeschikte inhoud, het instellen van schermtijden en het reguleren van het maximale volume. Hieronder zetten we alle verschillen tussen een tablet voor kinderen en een gewone tablet nog eens op een rij, zodat jij een betere keuze kunt maken welke optie het beste bij jullie past.

Tablets voor kinderen

Ouderlijk toezicht Olvy kindertablet 7 inch

✅ Digitale veiligheid d.m.v. ouderlijk toezicht

✅ Sterke behuizing

✅ Kan tegen een stootje

✅ Echt voor kinderen

✅ Formaat gemaakt voor kinderhandjes

✅ Goedkoper geprijsd

✅ Aantrekkelijke beschermhoes voor kinderen

⚠️ Kwalitatief minder 

⚠️ Beeldkwaliteit lager

Gewone tablet

gewone tablet: ipad

✅ Hogere bouwkwaliteit

✅ Sneller in gebruik

✅ Voor kinderen én voor volwassenen te gebruiken

⚠️ Duurder

⚠️ Kost meer tijd om restricties in te stellen met bijvoorbeeld Google Family Link

⚠️ Breekbaar 

Welke leeftijd kind eigen tablet?

Wij volgen altijd de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, die advies geeft over geschikte leeftijden voor schermgebruik. Volgens dit advies zouden kinderen onder de 2 jaar geen kindertablet moeten gebruiken. Liefst helemaal geen scherm (dus ook geen tv) zodat er volop tijd overblijft om de hersenen zonder scherm te laten ontwikkelen. 

Jongen met DEPLAY Kids Tablet SMART

Hoelang mogen kinderen op een tablet?

Vanaf 2 jaar kan je geleidelijk aan starten met het gebruik van een tablet! Het is belangrijk om het schermgebruik langzaam op te bouwen en te voorkomen dat kinderen meteen te veel tijd voor een scherm doorbrengen. Elk kind reageert anders op schermgebruik, dus let goed op de reacties van je kind. Vertonen ze onrustig slaapgedrag of verslavende trekjes? Het is goed om samen met je kind duidelijke afspraken te maken over de schermtijd op een kindertablet. Deze afspraken kunnen per leeftijd verschillen. Pas de afspraken aan aan de leeftijd en behoeftes van je kind. De Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde heeft richtlijnen opgesteld over de aanbevolen schermtijd per leeftijdsgroep:

Duur van schermtijd
0-2 jaar
Geen schermtijd
2-4 jaar
Maximaal 30 min. per dag
4-6 jaar
Maximaal 1 uur per dag (4x15 minuten)
6-8 jaar
Maximaal 1 uur per dag (2x30 minuten)
8-10 jaar
Maximaal 1 á 1,5 uur per dag
10-12 jaar
Maximaal 2 uur per dag
12 jaar en ouder
Maximaal 3 uur per dag

TIP: Stel voor je kinderen een maximale schermtijd in op de tablets

Op een kindertablet kun je een maximale dagelijkse schermtijd en de rusttijden instellen. Volgens de richtlijnen kun je voor een kind van 7 jaar bijvoorbeeld instellen dat het twee keer per dag 30 minuten op de tablet mag spelen. Dit zorgt ervoor dat je kind niet onverwacht te lang achter elkaar op de tablet speelt, iets wat ouders niet altijd direct opmerken omdat het ook wel fijn is om even rust te hebben ;-). 

TIP: 20-20-2 regel

Een nuttig advies voor schermtijd is de “20-20-2” regel. Hierbij mogen kinderen 20 minuten op hun tablet spelen, waarna ze 20 seconden naar een ver punt moeten kijken. Waarom? Omdat kijken naar schermen kinderen beperkt tot korte afstanden, terwijl het ook belangrijk is dat ze hun zicht over langere afstanden oefenen. Dit helpt bijziendheid voorkomen. Na deze korte pauze mogen ze weer 20 minuten op de tablet. Zodra deze twee sessies van 20 minuten voorbij zijn, moeten ze minimaal 2 uur iets anders doen. Dit schema wordt samengevat als “20-20-2”, een eenvoudige manier om gezond schermgebruik te bevorderen. 

Welk formaat tablet?

Ben je al overtuigd van de voordelen van tablets voor kinderen? Bedenk dan welk formaat tablet het beste bij jouw kind past. Er zijn 3 verschillende formaten te verkrijgen: 7, 8 of 10 inch. Bedenk welke grootte tablet het beste bij jouw kind past maar ook vooral hoe je kind de tablet wil gaan gebruiken. Houd hij of zij van foto’s maken? Video’s kijken? Voor schoolwerk gaan gebruiken? Bekijk hieronder per formaat waar de tablet het beste voor gebruikt kan worden. 

7 inch scherm

Deplay Kids Tablet LITE en DEPLAY koptelefoon

✅ Klein en compact formaat

✅ Handzaam voor peuters

✅ Lichter om vast te houden

✅ Goedkoopste formaat

✅ Met ouderlijk toezicht

Beeldkwaliteit lager

❌ Minder geschikt voor oudere kinderen

❌ Meestal een minder goede camera

8 inch scherm

achtergrond DEPLAY SMART

✅ Gemiddeld beeldkwaliteit

✅ Handzaam voor alle leeftijden

✅ Licht in gewicht

✅ Groter scherm is minder vermoeiend voor de ogen

✅ Meestal een goede camera (afhankelijk van model)

✅ Met ouderlijk toezicht

Duurder geprijsd dan de 7 inch

10 inch scherm

DEPLAY Kids Tablet PRO zijkant

✅ Hoger beeldkwaliteit

✅ Apps voor schoolwerk

✅ Meestal een goede camera (afhankelijk van model)

✅ Beter video’s kijken

✅ Groter scherm is minder vermoeiend voor de ogen

✅ Makkelijker om op te tekenen of leren schrijven

✅ Meestal een goede camera (afhankelijk model)

✅ Met ouderlijk toezicht

Duurder geprijsd dan de 7 en 8 inch

❌ Voor kleine kinderen van 2 of 3 jaar zwaarder om vast te houden

TIP:

Wij zijn fan van tablets voor kinderen die met handvaten vastgehouden kunnen worden, zoals de DEPLAY tablets. Onze dochter van 4 jaar heeft een tablet met handvaten en daardoor pakt ze niet continu het scherm zelf vast. Ook is het super handig om de tablet mee rond te sjouwen. 

2 jongens met DEPLAY Kids Tablet met handvaten

Wat zijn de beste tablets voor kinderen?

Ben je van plan om een tablet voor je kinderen aan te schaffen? Zoals je hebt kunnen lezen, biedt een tablet vele voordelen. Let wel op dat je kind niet te lang achter het scherm zit, want te veel schermtijd is niet goed. Hieronder bieden we je specifiek aankoopadvies voor tablets in drie verschillende formaten: 7, 8 en 10 inch. 

Aankoopadvies 10 inch: TinyPlay kindertablet PRO

In roze of blauw beschikbaar, een uitstekend 10 inch model voor kinderen. Door de batterij die andere tablets voor kinderen overtreft, zijn wij fan! Volgens mij wilt geeneen ouder dat de tablet uitvalt net op het moment dat je het écht nodig hebt toch? Met 128GB, Android 13, 6GB werkgeheugen en een octa-core processor maakt het ook een goede kindertablet die snel en krachtig is. Neem ook een kijkje in onze 5 beste keuzes van 10 inch kindertablets als je graag nog meer verschillende modellen wilt zien. 

TinyPlay 10 inch kindertablet PRO buiten

Voordelen

Vrolijke verpakking!

Krachtige Octa-core processor 

 6 GB werkgeheugen

 Groot genoeg voor schoolwerk

128GB opslag

Android 13

8000 mAh batterij, een van de beste!  

Simkaart slot

Verkrijgbaar in roze en blauw

 360 graden standaard

Inclusief screenprotector

 Accesoires zoals een styluspen en spelletje

 8MP camera

Nadelen

Engelse handleiding

Logo van TinyPlay

Lees de uitgebreide review van de TinyPlay Kindertablet PRO en bestel met kortingscode KINDERTABLETADVIES10 voor direct  10 euro korting

Incl. 5% korting met code: KINDERTABLETADVIES5

Aankoopadvies 8 inch: AngelTech kindertablet PRO MAX

De AngelTech kindertablet PRO MAX is onze topkeuze onder de 8 inch kindertablets. Hij heeft een opvallende roze of blauwe beschermhoes met fidgetbubbels en een handige 360-graden standaard. Technisch gezien is de tablet snel met een octa-core processor en 4GB werkgeheugen. Het pakket bevat leuke extra’s zoals een stylus pen en een 64GB SD-kaart, waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Deze tablet geeft ouders ook de kans om even te ontspannen terwijl hun kind veilig speelt en leert.

AngelTech kindertablet PRO MAX blauw buiten

Voordelen

Krachtige octa-core processor

Zeer snel

 Aantrekkelijk geprijsd

Goed handzaam formaat voor jonge kinderen

Slechts 500 gram in gewicht

Met simkaartslot

64GB opslag met extra 64GB SD kaartjes

Android 13

Goede 4500 mAh batterij

Bizar goede camera van 13 megapixel!

Ouderlijk toezicht via de Iwawa app

Veel bijgeleverde accessoires zoals beschermhoes, screenprotector, touchscreen pen en keycord

Nadelen

Lees de uitgebreide review van de AngelTech PRO MAX en bestel op de webshop met kortingscode KINDERTABLETADVIES10 voor direct  10 euro korting

Incl. 5% korting met code: KINDERTABLETADVIES5

Aankoopadvies 7 inch: DEPLAY Kids Tablet LITE

Na veel testen blijkt de DEPLAY Kids Tablet LITE een slimme keuze voor ouders die een kleine, compacte tablet voor jonge kinderen zoeken. Het model valt op door zijn goed verzorgde uiterlijk, inclusief een laadkabel die past bij de kleur van de tablet en een handige screenprotector met blauwlichtfilter. De beschermhoes is stevig en flexibel. De tablet werkt snel dankzij de quad-core processor, en met de Kids Modus App kun je gemakkelijk meerdere accounts instellen. De DEPLAY Kids Tablet LITE staat bovenaan onze lijst van 7-inch kindertablets voor 2024.

DEPLAY Kids Tablet Lite

Voordelen

Een premium uitstraling van het product!

 Screenprotector met blauwlicht filter

 Unieke Kids modus omgeving

 Quad core processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz

 2GB werkgeheugen

Beschermhoes in rood of blauw te bestellen

Android 12

32 GB opslag 

3000 mAh batterij

Nederlandse handleiding

Inclusief keycord

Nadelen

De standaard van de hoes klapt lastig uit

Lees de uitgebreide review van de DEPLAY Kids Tablet LITE en bestel met kortingscode KINDERTABLETADVIES5 voor direct  5% korting

Incl. 5% korting met code: KINDERTABLETADVIES5

Tot slot

Tablets voor kinderen zijn dus zeker niet schadelijk voor je kind, al is het belangrijk om overmatig schermgebruik te beperken. Ieder kind is anders, niet alleen qua leeftijd maar ook qua behoeftes. Door alle voordelen van tablets, is er voor ieder kind wel een perfect model te vinden wat past bij jouw kind! 

Ben je er nog niet helemaal over uit welke kindertablet beste bij jouw kind past? Bekijk dan ook onze 5 beste keuzes in tablets voor kinderen!

Foutje gezien?

Ondanks dat we alle informatie zo zorgvuldig mogelijk in kaart hebben gebracht, is een foutje snel gemaakt. Heb jij iets gespot dat niet klopt, meld het ons dan op joyce@kindertabletadvies.nl.

Leuke prijzen winnen? Volg ons op Instagram!

Welkom bij Kindertabletadvies.nl! We zijn blij dat je onze site bezoekt. Wij, Joyce en Armando, hebben deze website opgezet om ouders te adviseren over het juiste gebruik van kindertablets. Aan de hand van onze gedetailleerde reviews begeleiden we je graag bij het vinden van de ideale tablet voor jouw kind!

Nog meer interessante artikelen..

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

Het is tegenwoordig geen verrassing meer dat kinderen vroeg beginnen met het ontdekken van kindertablets. Maak kennis met de TinyPlay kindertablet PRO! Hiermee zorg je voor eindeloos vermaak en tegelijkertijd de ontwikkeling van je kinderen op een leuke manier. We...

Beste kindertablets van 2024

TOP 3 kindertablets

Deplay Kids tablet PRO met doos transparant

DEPLAY Kids Tablet PRO

10-inch

Angeltech XL PRO II transparant

AngelTech Kindertablet XL PRO II

10-inch

TinyPlay Kindertablet PRO met accessoires

TinyPlay Kindertablet PRO

10-inch

Of bekijk onze TOP keuzes kindertablets van 2024