Leren
lezen met
educatieve apps

Op de basisschool beginnen kinderen al vroeg met leren lezen. Hoe handig is het dat educatieve apps kunnen helpen met leren lezen op een kindertablet of elk ander scherm je kind hierbij kunnen helpen op een speelse en leuke manier! Kinderen hebben niet eens door dat ze aan het leren zijn, omdat het ook gewoon leuk is.

Voor groep 2 tot en met groep 8 hebben we verschillende apps voor je op een rijtje gezet, zodat jij als ouder of verzorger makkelijk de juiste kunt vinden. Soms zie je door alle apps het bos niet meer, maar met onze lijst vind je snel wat het beste bij jouw kind past!

kind leren lezen op kindertablet

Groep 2

In groep 1 en 2 wordt een kind al een beetje voorbereid op wat ze in groep 3 gaan leren, zoals echt lezen en schrijven. Maar geen zorgen, dat gebeurt nog op een hele speelse manier. Ze mogen nog steeds veel spelen op school! Zo beginnen ze al een beetje met begrippen zoals:

Letters en klanken: alle letters van het alfabet en de geluiden

Korte woorden: Oefenen met lezen van simpele woorden zoals ‘bal’ en ‘kip’

Woorden herkennen: Herkennen van woorden zoals ‘en’ en ‘de’.

Luisteren: Naar verhaaltjes luisteren om taal beter te begrijpen.

App: Eerste woordjes voor kinderen

EERSTE WOORDJES VOOR KINDEREN

App: Eerste woordjes voor kinderen

Deze app is gericht voor peuters van 2 tot 5 jaar die op een leuke manier hun eerste woordjes willen leren. Ze kunnen aan de slag met flitskaarten vol met de meest voorkomende woorden, waarbij leuke geluidjes het nog aantrekkelijker maken. In dit spelletje komen 12 onderwerpen aan bod: boerderijdieren, wilde dieren, groenten, eten, de badkamer, het huis, kleding, speelgoed, vervoer, vormen en kleuren. Een groot pluspunt van deze app is dat hij beschikbaar is in 25 verschillende talen!

✅ Kosten: 3 onderwerpen zijn gratis te spelen, daarna een eenmalig bedrag van 4,99.

✅ Voor wie geschikt: Kinderen van 2 tot 5 jaar oud.

✅ Beoordeling: 4,2 sterren.

JUF JANNIE: LETTERS LEREN LEZEN

App juf jannie ik leer letters

Is je kindje al geïnteresseerd in letters en probeert hij of zij al ‘papa’ of ‘mama’ op hun tekeningen te schrijven? Dan is het een goed idee om een app op de kindertablet te zetten waarmee ze spelenderwijs letters kunnen leren lezen. Juf Jannie heeft een speciale app ontwikkeld met 7 oefeningen die aansluiten bij wat ze op school leren. Deze app leert kinderen niet alleen de letters herkennen, maar ook de bijbehorende klanken, hoe ze moeten luisteren en articuleren. 

✅ Kosten: Eenmalig 3,99

✅ Geschikt voor: vanaf 4 jaar

✅ Beoordeling: 3,2 sterren

Apps om te leren lezen: juf jannie ik leer letters
Lola alfabet trein

LOLA’S ALFABET TREIN

Lola alfabet trein

Je start bij het makkelijke niveau, waarbij het makkelijke niveau draait om letters herkennen. Vanuit hier wordt het steeds iets lastiger! Wij vinden deze app wel het leukst voor de jongere kinderen, vandaar dat we de app alleen in groep 1/2 laten terugkomen. De omgeving van het spel ziet er wel grafisch heel goed verzorgd uit!

✅ Kosten: Het eerste deel is gratis te spelen, daarna eenmalig 5,49

✅ Geschikt voor: Kinderen van 3 tot 7 jaar oud

✅ Beoordeling: 4,1 sterren

Groep 3

Het meest belangrijke onderwerp in groep 3, leren lezen! Dit is zelfs ongeveer een/derde van alle tijd dat ze op school zitten in dit jaar. Kinderen starten direct met klankzuivere korte woorden, denk dan aan ‘bus’. Ze leven vaak letter voor letter en langzaam aan gaat dit steeds vloeiender en wordt het tempo hoger. 

Letters en klanken: alle letters van het alfabet en de klanken;

Woorden lezen: Korte tekstjes waarbij ze woorden in stukjes verdelen en weer samenvoegen;

Strategiën: Verschillende manieren om woorden te leren lezen;

Voorlezen: De meester of juffrouw leest vaak voor! 

Woordenschat vergroten: Veel nieuwe woorden leren;

Schrijven: Oefenen met los of aan elkaar.

Apps om te leren lezen: juf jannie leestrein

JUF JANNIE: LEESTREIN

juf jannie leestrein app

Juf Jannie heeft verschillende educatieve apps gemaakt die goed aansluiten bij wat kinderen op school leren. Met haar apps kunnen kinderen oefenen met lezen. In de app bewegen ze door verschillende wagonnetjes, te beginnen met nummer 1. Dit begint met eenvoudige taken zoals het hakken en plakken van woorden. Ze krijgen ook vragen over de oefeningen en als ze die goed beantwoorden, kunnen ze door naar het volgende wagonnetje!

✅ Kosten: Eenmalig 3,89

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 2 tot 5.

✅ Beoordeling: 100+ beoordelingen

SPELLING MET MEESTER KLAAS

App spelling met meester klaas

Een app voor spelling, werkwoordspelling en ontleden! In groep 3 beginnen kinderen met eenvoudige, korte woorden. Met deze app kunnen ze dat goed oefenen. 

✅ Kosten: Eenvoudige woorden, flitswoorden en spellen of spelen is volledig gratis. De ‘D’ of ‘T’ of ontleden is gratis voor de eerste hoofdstukken. Volledige toegang hiervoor is 3,95. Voor de volledige versie betaal je 7,95. 

✅ Voor wie geschikt: Kinderen vanaf groep 3

✅ Beoordeling: 3,8 sterren.

App spelling met meester klaas

SQULA

app Squla leren rekenen
app Squla leren rekenen

Je kunt Squla gratis uitproberen met 5 quizjes om zelf te ontdekken of het iets voor je kind is! We zijn fan van deze app omdat die echt goed in elkaar zit. Voor leren lezen zijn er allerlei activiteiten, zoals woordspelletjes, lettergrepen splitsen, liedjes over letters, spellen en nog veel meer. Begin gewoon bij de eenvoudige oefeningen die leuk zijn voor kinderen in groep 3!

Let op: voor Squla heb je een abonnement nodig. Wil je de prestaties van meerdere kinderen bijhouden, dan is er voor ieder kind een eigen abonnement nodig. Maar we vinden Squla echt een topapp, ondanks deze kosten!

✅ Kosten: Vanaf 11,95 per maand.

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

✅ Beoordeling: 4,4 sterren

Groep 4

In groep 4 beginnen kinderen met technisch leren lezen, en dit gaat door tot en met groep 8. In groep 3 hebben ze de basis geleerd, maar dat wordt nu uitgebreid. De zinnen worden langer en intonatie wordt belangrijk bij het voorlezen. Ook het sneller lezen krijgt meer aandacht. Dit oefenen ze bijvoorbeeld met de ‘drieminutentoets (DMT)’, waarbij ze in een minuut zoveel mogelijk losse woorden van een kaart lezen, en dat doen ze met drie verschillende kaarten.

Sneller lezen: Het leestempo gaat omhoog;

Spelling: Leren van spellingsregels;

(voor)lezen: Leren voorspellen wat er in een verhaal gebeurt, vragen stellen en terugkijken. 

Woordenschat: Meer woorden herkennen en begrijpen; 

Verhalen begrijpen: Steeds beter begrijpen en vragen kunnen stellen over het verhaaltje;

Spreken/luisteren: Gesprekjes voeren;

Schrijven: Aan elkaar schrijven en met hoofdletters. 

app woordentuin voor kinderen

WOORDENTUIN

app woordentuin voor kinderen

Wij zijn fan van deze app omdat hij geschikt is voor verschillende leeftijden. In het spel maak je woorden door letters met elkaar te verbinden. Hiermee kun je punten en badges verdienen! Kinderen vinden het altijd leuk om zoveel mogelijk badges te verzamelen. Het spel begint op het makkelijkste niveau, maar er zijn wel 8000 niveaus met verschillende moeilijkheidsgraden, dus je bent niet snel klaar met deze app. En als het even te moeilijk wordt, kunnen ze hints krijgen ;-).

Het beste van alles? De app is volledig gratis te spelen! Dus download hem en probeer het eens uit.

✅ Kosten: Helemaal gratis!

✅ Geschikt voor: Van jong tot oud. 

✅ Beoordeling: 4,6 sterren

SPELLING MET MEESTER KLAAS

App spelling met meester klaas

In groep 4 starten kinderen met spellingsregels en deze app is daar perfect voor. Schrijf je ‘vos’ met een v of een f? Is het ‘uur’ of ‘eer’? Of ‘door’ of ‘dor’? Ze kunnen ook korte en lange klanken leren door verschillende leuke oefeningen. 

✅ Kosten: Eenvoudige woorden, flitswoorden en spellen of spelen is volledig gratis. De ‘D’ of ‘T’ of ontleden is gratis voor de eerste hoofdstukken. Volledige toegang hiervoor is 3,95. Voor de volledige versie betaal je 7,95. 

✅ Voor wie geschikt: Kinderen vanaf groep 3

 

✅ Beoordeling: 3,8 sterren.

App spelling met meester klaas
juf jannie leestrein app

JUF JANNIE: LEESTREIN

juf jannie leestrein app

Juf Jannie heeft diverse educatieve apps ontwikkeld die goed aansluiten bij wat kinderen op school leren. Met haar apps kunnen kinderen lezen oefenen. In de app bewegen ze door verschillende wagonnetjes, te beginnen bij nummer 1. Dit begint met eenvoudige taken zoals het hakken en plakken van woorden. Ze krijgen ook vragen over de oefeningen en als ze die goed beantwoorden, kunnen ze door naar het volgende wagonnetje!

✅ Kosten: Eenmalig 3,89

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 2 tot 5.

✅ Beoordeling: 100+ beoordelingen

SQULA

app Squla leren rekenen

Squla is een van de meest fijne apps voor het leren lezen, en is geschikt voor alle groepen! Met deze app kun je oefenen met alle schoolvakken, inclusief lezen. De app sluit goed aan bij de lesstof op school en biedt wel 15.000 spellen en quizjes. Je kunt ook de voortgang van je kind bijhouden in de app.

Houd er wel rekening mee dat je een abonnement nodig hebt. Als je de voortgang van meerdere kinderen wilt bijhouden, heb je voor elk kind een apart abonnement nodig. Ondanks dit vinden wij Squla een van de beste en fijnste apps om te gebruiken!

✅ Kosten: Vanaf 11,95 per maand. 

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

✅ Beoordeling: 4,4 sterren

app Squla leren rekenen
wist je dat over apps op een kindertablet

WIST JE DAT?

Apps die het leren lezen ondersteunen zijn echt ideaal voor op een kindertablet. Neem de kindertablet mee op reis tijdens een lange autorit of vliegreis. Kinderen kunnen dan lekker spelletjes spelen en hebben vaak niet eens in de gaten dat ze tegelijkertijd het lezen verbeteren!

Groep 5

Het is tijd om de volgende stappen te zetten in leren lezen! De basis is gelegd en het technisch lezen is begonnen. In groep 5 gaan kinderen van technisch lezen naar begrijpend lezen. De zinnen worden langer en de woorden moeilijker. Door verschillende teksten te lezen, moet een kind begrijpen waar de tekst over gaat. Ook komen woorden met meerdere lettergrepen aan bod. Hoe meer een kind leest, hoe beter de leesvaardigheden worden. Het is dus steeds belangrijker om je kind te ondersteunen en te motiveren op een speelse manier, bijvoorbeeld met leuke apps om te leren lezen!

Lezen: Niveau AVI-E5;

Begrijpend lezen: langere en moeilijke teksten, waarvan ze moeten begrijpen waar het over gaat;

Spelling: Leren van spellingsregels zoals -je, -etje, -pje.

Grammatica: Herkennen van werkwoorden;

Teksten opstellen: Een gedicht, verhaaltje of boekverslag maken.

Woordenschat: Duizenden woorden met onder andere meerdere lettergrepen! 

Spreken/luisteren: Een spreekbeurt houden; 

app woordentuin voor kinderen

WOORDENTUIN

Apps om te leren lezen: woordentuin

Wij zijn fan van deze app omdat hij geschikt is voor verschillende leeftijden. In het spel maak je woorden door letters met elkaar te verbinden. Hiermee kun je punten en badges verdienen! Kinderen vinden het altijd leuk om zoveel mogelijk badges te verzamelen. Het spel begint op het makkelijkste niveau, maar er zijn wel 8000 niveaus met verschillende moeilijkheidsgraden, dus je bent niet snel klaar met deze app. En als het even te moeilijk wordt, kunnen ze hints krijgen ;-).

Het beste van alles? De app is volledig gratis te spelen! Dus download hem en probeer het eens uit.

✅ Kosten: Helemaal gratis!

✅ Geschikt voor: Van jong tot oud. 

✅ Beoordeling: 4,6 sterren

SPELLING MET MEESTER KLAAS

App spelling met meester klaas

Een app voor spelling, werkwoordspelling en ontleden! Voor groep 5 is het een populaire app en is er veel te oefenen. Er zijn leermodules voor D en T, ontleden, ‘eer’ of ‘eur’ en oefen met flitswoorden. Zo zijn er nog veel meer spellingsoefeningen te kiezen voor deze leeftijd.  

✅ Kosten: Eenvoudige woorden, flitswoorden en spellen of spelen is volledig gratis. De ‘D’ of ‘T’ of ontleden is gratis voor de eerste hoofdstukken. Volledige toegang hiervoor is 3,95. Voor de volledige versie betaal je 7,95. 

✅ Voor wie geschikt: Kinderen vanaf groep 3

✅ Beoordeling: 3,8 sterren.

App spelling met meester klaas
juf jannie leestrein app

JUF JANNIE: LEESTREIN

juf jannie leestrein app

In groep 5 kunnen de kinderen aan de slag met de moeilijkere levels van deze app! Ze beginnen bij wagonnetje 1 en werken zich spelenderwijs omhoog naar hogere niveaus. Bij elk spelletje krijgen ze vragen, en als ze die goed beantwoorden, hop, op naar het volgende wagonnetje!

✅ Kosten: Eenmalig 3,89

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 2 tot 5.

✅ Beoordeling: 100+ beoordelingen

wist je dat over apps op een kindertablet

WIST JE DAT?

Steeds meer kinderen dragen een koptelefoon in de klas. Dit helpt hen beter te concentreren of wanneer ze op de computer werken. Let goed op dat je de beste kinderkoptelefoon kiest voor je kind met veilige gehoorbescherming.

SQULA

Apps om te leren lezen: squla

Squla is een van de meest fijne apps voor het leren lezen, en is geschikt voor alle groepen! Met deze app kun je oefenen met alle schoolvakken, inclusief lezen. De app sluit goed aan bij de lesstof op school en biedt wel 15.000 spellen en quizjes. Je kunt ook de voortgang van je kind bijhouden in de app.

Houd er wel rekening mee dat je een abonnement nodig hebt. Als je de voortgang van meerdere kinderen wilt bijhouden, heb je voor elk kind een apart abonnement nodig. Ondanks dit vinden wij Squla een van de beste en fijnste apps om te gebruiken!

✅ Kosten: Vanaf 11,95 per maand. 

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

✅ Beoordeling: 4,4 sterren

app Squla leren rekenen

Groep 6

In groep 6 wordt het tempo van het lezen opgevoerd, want de meeste kinderen kunnen nu technisch lezen. Dit jaar starten ze met werkwoordspelling in de tegenwoordige tijd, zoals lastige vormen met -dt. Ze duiken ook in andere spellingsregels! Verder gaan ze leren om teksten echt te begrijpen, langere zinnen te lezen en zelfs vergelijkingen te maken. Niet elk kind vindt lezen even leuk, dus het helpt echt als je lezen zo leuk mogelijk maakt en je kind hierin steunt!

Lezen: AVI-E6;

Spelling: Meervoud op ‘s, woorden met een c of woorden op ‘atie’ en werkwoordspelling. 

✅ Grammatica: Persoonvorm en onderwerp benoemen in de tekst;

Begrijpend lezen:Leren om de belangrijkste punten te vinden en de samenhang en hierover discussiëren/nadenken met elkaar;

Sneller lezen: Vlotter lezen en met steeds meer expressie;

Opstellen: een brief, e-mail, of bijvoorbeeld gedichtje maken;

Goed leren lezen: Alinea’s, punt, komma, haakjes, hoofdletters, leestekens. 

app woordentuin voor kinderen

WOORDENTUIN

app woordentuin voor kinderen

Deze app is voor iedereen, van jong tot oud, en hartstikke leuk om in elke groep te spelen. Je blijft er makkelijk een tijdje zoet mee. In de game maak je woorden door letters aan elkaar te koppelen. Probeer zoveel mogelijk punten en badges te scoren door verschillende uitdagingen aan te gaan. Het begint simpel, maar met wel 8000 levels wordt het steeds uitdagender. Loop je vast? Geen zorgen, je kunt altijd om een hint vragen 😉

✅ Kosten: Helemaal gratis!

✅ Geschikt voor: Van jong tot oud. 

✅ Beoordeling: 4,6 sterren

SPELLING MET MEESTER KLAAS

App spelling met meester klaas

Een app voor spelling, werkwoordspelling en ontleden! Voor groep 5 en 6 staan er de leukste oefeningen op. Allerlei soorten spelletjes voor verschillende spellingsregels. Ze kunnen ook korte en lange klanken leren als ze dat willen. Houd er wel rekening mee dat het om een jaarlijks in plaats van een eenmalig bedrag gaat, maar je kunt een deel ervan gratis spelen en uitproberen!

✅ Kosten: Eenvoudige woorden, flitswoorden en spellen of spelen is volledig gratis. De ‘D’ of ‘T’ of ontleden is gratis voor de eerste hoofdstukken. Volledige toegang hiervoor is 3,95. Voor de volledige versie betaal je 7,95. 

✅ Voor wie geschikt: Kinderen vanaf groep 3

✅ Beoordeling: 3,8 sterren.

App spelling met meester klaas
app Squla leren rekenen

SQULA

app Squla leren rekenen

Squla maakt het leren lezen superleuk met toffe spelletjes. In groep 6 helpen de games bijvoorbeeld met het begrijpen van teksten en zinnen. Kinderen kunnen kiezen uit thema’s zoals dieren, beroepen, reizen en griezelen, en nog veel meer. Ze krijgen dan vragen over deze onderwerpen om hun leesvaardigheid te verbeteren. Maar Squla is meer dan alleen lezen; de app heeft spelletjes en quizjes voor alle schoolvakken met wel 15.000 verschillende spelletjes. 

 

✅ Kosten: Vanaf 11,95 per maand. 

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

✅ Beoordeling: 4,4 sterren

Groep 7 & 8

Groep 7 is een van de meeste belangrijkste schooljaren waar ze de lastigste taal leren. Veel hiervan wordt in groep 8 herhaald. Je kind kan waarschijnlijk al vlot lezen en met een goede intonatie. Misschien doet je kind zelfs wel mee aan een voorleeswedstrijd? Ze worden steeds beter in begrijpend lezen en halen belangrijke punten uit een tekst, net zoals het begrijpen van de structuur. Ze leren ook hoe dingen samenhangen, zoals met ‘als’ en ‘dan’. In groep 8 wordt veel herhaald, maar ze gaan ook dieper in op de stof. Ze leren het verschil tussen informatieve en betogende teksten en tussen feiten en meningen.

Lezen: Leesstrategiën zoals voorspellen, structuren en signaalwoorden; 

Teksten: Schrijven van teksten;

Spelling: Nog meer spellingsregels komen aan bod;

Breuken: alles komt aan bod.

Grammatica: Lidwoorden, voegwoorden, voorzetsels, lijdend voorwerp en ga zo maar door! 

Boeken: Veel verschillende leesboeken lezen met allerlei soorten teksten.

Apps om te leren lezen: woordentuin

WOORDENTUIN

app woordentuin voor kinderen

Kinderen zitten nu in de hogere klassen van de basisschool en hun lees- en schrijfvaardigheden worden steeds beter. Met deze app leren ze woorden maken door letters aan elkaar te koppelen. Ze kunnen snel naar moeilijkere levels doorschuiven, want er zijn wel 8000 levels om uit te proberen! En als ze even vastzitten, kunnen ze altijd een hint vragen 😉

✅ Kosten: Helemaal gratis!

✅ Geschikt voor: Van jong tot oud. 

✅ Beoordeling: 4,6 sterren

SPELLING MET MEESTER KLAAS

App spelling met meester klaas

‘Spelling met Meester Klaas’ is een van de leukste educatieve apps voor het leren lezen. Er zijn allerlei oefeningen speciaal voor verschillende klassen van de basisschool. Kinderen leren op een leuke manier allerlei spellingsregels. Je kunt zelfs het niveau kiezen dat goed past bij groep 7 of 8.

✅ Kosten: Eenvoudige woorden, flitswoorden en spellen of spelen is volledig gratis. De ‘D’ of ‘T’ of ontleden is gratis voor de eerste hoofdstukken. Volledige toegang hiervoor is 3,95. Voor de volledige versie betaal je 7,95. 

✅ Voor wie geschikt: Kinderen vanaf groep 3

✅ Beoordeling: 3,8 sterren.

App spelling met meester klaas
app Squla leren rekenen

SQULA

app Squla leren rekenen

Met meer dan 15.000 spelletjes en quizjes is dit waarschijnlijk een van de grootste educatieve apps die er is voor alle schoolvakken, inclusief lezen! Kids kunnen uit verschillende thema’s kiezen en krijgen daarbij oefeningen. Ze worden steeds handiger in begrijpend lezen en kunnen gericht informatie uit een tekst halen, verbanden zien of relaties tussen woorden begrijpen.

✅ Kosten: Vanaf 11,95 per maand. 

✅ Geschikt voor: Kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

✅ Beoordeling: 4,4 sterren