TOP 10

Kindertablet kopen: Waar moet je op letten?

Twijfel of weet je niet wat de verschillen zijn tussen een gewone tablet of kindertablet? Wij hebben de verschillen op een rijtje gezet! Meer weten? Klik dan op de knop hieronder.

Formaat

Voordat je het perfecte formaat kan bepalen wil je als eerste weten waar je de tablet voor gaat gebruiken. Kindertablets hebben vaak een standaard formaat, zoals 7 of 8 inch (diagonaal gemeten). In centimeters is dit: 7-inch: 17.78 cm en 8-inch: 20.32 cm.

Uiteraard zijn er ook grotere formaten van bijvoorbeeld 10-inch (cm 25.4). Voor de kleinere kinderen zijn deze een minder handzaam dan de standaard modellen. Al kan er op een grotere tablet wel beter naar filmpjes en plaatjes gekeken worden. Ook voor de educatieve apps is het soms fijner om een grotere kindertablet te nemen. 

Ons advies is te gaan voor een 10-inch model. Voor zowel het spelen van spelletjes of bekijken van video’s zijn deze perfect. Prijstechnisch zijn deze ook het meest interessant omdat ze niet afwijken van de standaard.

TIP: Wil je toch voor een 8-inch model gaan, weet dan dat dit alleen het schermformaat is en dat de behuizing hier nog bij komt. Heb je zelf een gewone tablet in huis, check dan even het formaat dan kan je goed inschatten of 10-inch niet te groot is voor je zoontje of dochter.

Opslagcapacitieit

De opslagcapacitieit bepaalt hoeveel spelletjes, foto’s en andere apps je kan opslaan. Het is belangrijk om een kindertablet te kopen met voldoende opslag. Je wilt niet telkens apps eerst verwijderen voordat je weer nieuwe kan installeren.

Daarnaast heeft een kindertablet een aparte omgeving met hier op de software zodat ouders restricties kunnen instellen wat je kind wel of niet mag doen. Deze software kost vaak ook de benodigde ruimte.

Wij adviseren minimaal 32GB aan interne opslag voor een 7 inch formaat, voor een 8 of 10 inch adviseren we minimaal 64GB aan opslag. Met deze opslagcapacitieit beschikt je kindertablet van voldoende ruimte. Modellen met slechts 8GB of 16GB lopen snel vol en worden erg traag, deze kan je het beste overslaan.

TIP: De meeste kindertablets kan je uitbreiden met een SD-kaartje. Bekijk van te voren of het model wat je wilt kopen deze mogelijkheid ook heeft. Raakt je opslag dan uiteindelijk vol hoef je niets te verwijderen en kan je deze makkelijk uitbreidden. 

Behuizing

De behuizing houdt alle onderdelen binnen in je tablet bij elkaar. Volwassenen zijn voorzichtiger dan kinderen. Hoewel de kwaliteit van de behuizing belangrijk is, kan deze maar zoveel schade tegenhouden.

Investeer bij de aankoop dan ook in een degelijke beschermhoes. Kijk daarbij ook goed of deze wel past bij het model van je kindertablet. De beste beschermhoezen zijn van dik rubber met een goede stootrand zoals de kindertablets van TinyPlay.

Zorg dat je tablet ook is voorzien van een goede screenprotector. Dat bespaart een hoop ellende als je kind besluit met iets scherps het scherm te willen krassen.

TIP: Gebruikt je kind zijn of haar tablet tijdens het autorijden? Dan is het wellicht slim om te investeren in een autohouder of andere accessoires. Je maakt hiermee je tablet vast aan de rijder of passagiersstoel en je kind heeft zijn handen vrij. Vooral tijdens lange autoritten kan dit handig zijn. 

Zet een leuke film of serie aan en je autorit verloopt voor iedereen rustig.

Accuduur

Waar de accu van een gewone tablet al snel 10 uur mee gaat, zie je vaak dat de accuduur van een kindertablet soms te wensen overblijft. Natuurlijk als de tablet alleen thuis gebruikt wordt kan je met de stekker in het stopcontact nog wel even verder.

Echter tijdens langere autoritten of misschien stap je het vliegtuig in, dan is een goede accuduur erg fijn.

De 7 inch kindertablets of de goedkopere 8 of 10 inch kindertablets  zijn vaak uitgerust met een accu van mindere kwaliteit. Alleen wat is een goede accu en waar moet je naar kijken?

De capacitieit van een accu duiden we vaak aan met mAh (milliAmpère/uur). Hoe hoger de mAh, hoe langer de accu mee gaat. 

Dit wil niet meteen zeggen dat een hogere mAh beter is. Het kan zo zijn dat een kindertablet met een hogere mAh  minder lang meegaat. Dit is namelijk ook afhankelijk hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Een tablet met een groter scherm zal meer verbruiken. 

Een goed uitgangspunt is een kindertablet met een mAh van 3000 of hoger. Neem je een model met een groter scherm (10-inch), kijk dan naar 3500 mAh. 

TIP: Investeer in een powerbank. Ben je lang onderweg en vergeten je tablet op te laden dan zijn powerbanks een uitkomst. Bij een powerbank is het ook van belang naar de mAh te kijken. 

Ouderlijk toezicht

Het doel van een kindertablet en meteen ook het grootste verschil met een gewone tablet is de beheersbaarheid ervan. Als ouder wil je kunnen bepalen wat wel en niet mag. Hiermee kan je ook de meest veelvoorkomende klachten bij overmatig gebruik van een kindertablet voorkomen! 

Alle kindertablets hebben een eigen kind omgeving, dit maakt het kindertablets. Wel kunnen er veel verschillen zijn in het beheren hiervan.

Waar je de een kan beveiligen met een pincode of wachtwoord, zijn er ook tablets in omloop waar dit niet kan zonder een betaald abonnement.

Je hoeft geen betaald abonnement af te sluiten en je hebt veel mogelijkheden om restricities zoals pincodes wachtwoorden, tijdslimieten wanneer je de tablet mag gebruiken en voor hoelang kan instellen. Uiteraard kan je ook websites en apps blokkeren die je kind niet mag gebruiken.

 

Software

De aansturingsoftware van kindertablets is Android. Het is belangrijk om te controleren of de software versie van Android niet sterk verouderd is en of hier nog steeds updates voor uitkomen. Zo is de software van Angeltech bijvoorbeeld de Android 13, een van de laatste software updates.

Vaak komt het voor dat de Android versie jaren oud is en hierdoor niet meer is voorzien van de laatste updates. De updates gebeuren vaak niet bij oudere modellen van kindertablets. Soms worden nieuwe tablets verkocht met oude software. Controleer dit voordat je overgaat tot aankoop.

Op de website van Coolblue.nl zie je een overzicht van alle Android versies.

TIP: Controleer elke maand op nieuwe updates. Deze houden je apparaat en kind veilig van virussen en andere online bedreigingen.

Beste kindertablets van 2024

TOP 3 kindertablets

Deplay Kids tablet PRO met doos transparant

DEPLAY Kids Tablet PRO

10-inch

Angeltech XL PRO II transparant

AngelTech PRO XL II

10-inch

TinyPlay Kindertablet PRO met accessoires

TinyPlay Kindertablet PRO

10-inch

Of bekijk onze TOP keuzes kindertablets van 2024