Hoe werkT het?

Hoe werkt een kindertablet?

Op deze pagina leggen we je alles uit over het beveiligen van je kindertablet. Welke restricties je kan toepassen en welke apps je hiervoor kunt gebruiken. Dit kan nogal verschillen.

Benieuwd naar onze top keuzes kindertablets van 2024?

Restricties

Welke restricties zijn er mogelijk?

Het verschilt per merk maar de volgende opties om je kindertablet als ouder te beveiligen zijn mogelijk:

Pincode of wachtwoord

Dit is de basis om ieder apparaat te beveiligen. Je maakt een apart profiel aan voor je kind en beveiligd deze met een pincode of wachtwoord.

Internetfilter

De meeste software welke gebruikt worden door kindertablets beschikken al over een ingebouwde filter om pagina’s e.d. te blokkeren. Als ouder kan je zelf ook websites vrijgeven of blokkeren.

Tijdsloten

Kinderen hebben vaak geen besef van tijd. Door te werken met tijdslimieten weet iedereen waar hij of zij aan toe is en ontstaan er geen misverstanden. Je kan instellen hoe lang en wanneer je kind gebruik mag maken van de tablet. Er is ook een optie waarmee je kan instellen dat de tablet maar bijvoorbeeld 60 minuten per dag gebruikt mag worden. Als de 60 minuten zijn verstreken is de tablet de rest van de dag niet meer te gebruiken.

Apps filter

Net als de internetfilter kan je met de apps filter zelf apps verwijderen, installeren of toestaan en blokkeren vanaf je eigen toestel.

veilig vertrouwd en gebruiksvriendelijk

Kurio Genius

Kurio Genius is het systeem wat gebruikt wordt op alle Kurio kindertablets en zorgt ervoor dat jouw kind veilig online spelletjes kan spelen en websites bezoeken. Standaard controleert het Genius systeem dagelijks welke websites geschikt zijn voor kinderen en welke dat niet zijn worden automatisch geblokkeerd. Hiervoor is geen actie nodig vanuit ouders of verzorgers. Het enige wat je moet doen is eenmalig instellen welke soort websites je kind mag bezoeken. 

Kurio Tijdcontrole

Zoals je ziet op de afbeelding kan je precies instellen welke dagen en tijden je kind mag spelen op het tablet. Dat noemen we de geautoriseerde uren. Het onderste gedeelte is de dagelijkse speeltijd. Hiermee kan je instellen hoe lang je kind maximaal mag spelen met de tablet tijdens de geautoriseerde uren. Zo ontstaan er geen misverstanden en weet je kind altijd waar hij of zij aan toe is. 

Blokkeren van apps

Via APP beheer op je Kurio kindertablet bepaal je welke apps je kind mogen gebruiken op hun eigen profiel. Het rode kruisje bij apps als Agenda, Contacten, Chrome en documenten betekent dat deze apps niet gebruikt mogen worden en daarbij ook niet zichtbaar zijn in het kinder profiel. Daarnaast is het mogelijk om in te stellen om goedkeuring te vragen als je kind een app wilt installeren.

Kurio internettoegang

Met de webfilters kan je zelf filteren op categorie of je kan de ingebouwde filter van Kurio gebruiken op basis van leeftijd. Je kan ook werken met zwarte en witte lijsten. Voeg je een website toe aan de zwarte lijst dan zal deze geblokkeerd worden. Andersom, voeg je een website toe aan de witte lijst dan is deze toegestaan.  

veilig vertrouwd en gebruiksvriendelijk

Google Family Link

Google Family Link is een 100% gratis app en beschikt ongeveer over dezelfde mogelijkheden als het Kurio Genius systeem. Veel kindertablets maken gebruik van Google Family Link. Het is ook mogelijk om de app te installeren op je Android of IOS apparaat.

Hoe werkt Family Link?

Google Family Link maakt het mogelijk om via je eigen smartphone of tablet het apparaat van je kind te beheren.

Je maakt een Google account aan voor je kind die jonger dan 13 jaar moet zijn. (vanaf 13 jaar krijgt je kind de keuze of hij zich wilt losmaken van Family Link en zijn account wilt omzetten naar een volwassen account. Vanaf dat moment kan je het account niet meer als ouder beheren.)

Is het account eenmaal gekoppeld dan kan je instellen hoeveel schermtijd en welke content (websites en apps gebruikt mogen worden.

Family Link werkt zowel met Android apparaten als iOS apparaten nieuwer dan versie 11.

Locatie traceren

Met de locatie voorzieningen van Google kan je altijd je kindertablet traceren. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn als je kind zijn of haar tablet meeneemt naar buiten of een vriendje of vriendinnetje. Ben je de tablet kwijt geraakt, dan kan je een geluidje afspelen om hem weer te vinden. 

Werkt Family Link echt met iOS?

Heeft je kind een iPad en wil je deze graag beheren met Family Link? Dan zijn er waarschijnlijk betere opties op de markt. Hoewel je de app kan installeren zullen veel opties niet werken. 

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om apps te blokkeren, locatie inzien en tijdsloten instellen. Voor betere alternatieven kan je bijvoorbeeld: Qustodio of Norton Family gebruiken. Dit zijn geen gratis apps maar bieden wel veel opties. 

Tot slot: blijf communiceren

Ik hoop dat je goed beeld hebt gekregen hoe een kindertablet werkt. Helaas kan ik niet voor je beoordelen welke software jouw persoonlijke voorkeur heeft. Naast Kurio Genius en Google Family Link zijn er nog legio andere software die hetzelfde kunnen.

Uiteindelijk kan je veel risico’s beperken met software en technische oplossingen. Het belangrijkste is dat je blijft communiceren over wat je kind allemaal kan en doet op zijn tablet. Zo blijf je altijd alert en beperkt je de risico’s nog meer.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een kindertablet? Wij leggen het je uit.

Beste kindertablets van 2024

TOP 3 kindertablets

Deplay Kids tablet PRO met doos transparant

DEPLAY Kids Tablet PRO

10-inch

AngelTech Kindertablet XL PRO II

AngelTech PRO XL II

10-inch

Bosstony kindertablet 10 inch

Bosstony Kindertablet

10-inch

Of bekijk onze TOP keuzes kindertablets van 2024