Een kindertablet voor een Peuter? LEES DIT EERST!

Joyce

Kindertablet voor een peuter

Je wilt je peuter graag blijmaken met een prachtige kindertablet. Superleuk idee natuurlijk! Maar voordat je overgaat tot aankoop zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten. 

Maak je geen zorgen want in dit artikel leggen we uit waar je rekening mee kan houden en adviseren we uiteraard de meest geschikte kindertablet voor een peuter. 

Waarom een kindertablet voor een peuter?

Om antwoord te geven op de vraag: Waarom een kindertablet voor een Peuter?  We komen er niet onderuit, steeds jonger komen onze kinderen in aanraking met een steeds meer digitaliserende wereld. Het enige wat we als ouders kunnen doen is dit proces in zo veilig mogelijke banen te lijden. En dat is precies waar je een kindertablet voor kan inzetten! Vandaar dat je je aan veel richtlijnen kan houden omtrent het gebruik van een kindertablet, denk dan aan leeftijden, schermtijden en andere tips. 

Het hoeft niet alleen een apparaat te zijn om je kind bezig te houden met eindeloze filmpjes en spelletjes. Je kan het ook inzetten als een educatief middel waarmee je kind op speelse wijze leert rekenen, taal en nog veel meer andere vaardigheden.

Genoeg redenen om een kindertablet te overwegen lijkt me, toch?

Vanaf welke leeftijd een kindertablet?

We spreken van een peuter bij de leeftijd tussen 2,5 en 4 jaar. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft het advies om onder de 2 jaar nog geen schermtijd aan kinderen te geven. Vanaf 2 tot 4 jaar kunnen ze starten met een schermtijd van maximaal 30 minuten per dag. Uiteraard zijn dit adviezen en is het altijd goed om te kijken wat voor jouw kind het beste werkt. 

Hoe schadelijk zijn kindertablets?

Ouders zijn vaak niet goed op de hoogte van de tijd die hun kind doorbrengt achter een beeldscherm. Bij teveel schermtijd kunnen wel degelijk klachten bij het gebruik van een kindertablet ontstaan. Niet alleen bij peuters maar bij alle kinderen (en volwassenen). 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Veelal zijn dit klachten die pas ontstaan op langere termijn en bij teveel schermtijd. Lees hieronder een aantal voorbeelden van klachten die we vaker terug zien komen:

$

Te weinig sociale interactie

Als een kind vooral achter een scherm zit, is hij niet bezig met spelen met vriendjes of praten met papa of mama. Hierdoor worden de sociale vaardigheden minder ontwikkeld. 

$

Tablet-nek

Houd ook altijd rekening met de zogenoemde tablet-nek. Hierbij heb je een ver voorovergebogen houden, de kin op de borst houding. Hierdoor kan je pijn in de nek krijgen. 

$

Overgewicht

Als kinderen teveel tijd achter een scherm zitten, zijn ze dus niet aan het bewegen. Hierdoor hebben ze meer kans op overgewicht. Zorg ervoor dat je kind ook voldoende actief (buiten) bezig is. 

Al is er ook goed nieuws! Er zijn namelijk voldoende richtlijnen waar je als ouder aan kan houden om de risico’s tot een minimum te beperken.

Schermtijd per dag

Het Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft het volgende advies met betrekking tot schermtijd voor peuters: Maximaal 30 minuten per dag. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er andere richtlijnen opgesteld.

Dit zijn natuurlijk richtlijnen en ieder kind is anders. Zodra je merk dat je kind slecht reageert op deze richtlijnen blijf je natuurlijk als ouder verantwoordelijk voor het welzijn van je kind.

Vuistregel 20-20-2

Er wordt dus maximaal 30 minuten per dag aan schermtijd aanbevolen. Er wordt ook aanbevolen om deze tijd te verdelen over de dag. Hiervoor de 20-20-2 vuistregel bedacht.

Je kind speelt maximaal 20 minuten achter elkaar met een afstand van minimaal 30 centimeter op zijn tablet. Om daarna minimaal 20 seconden in de verte te staren. Hiermee ontspan je de ogen om vervolgens weer 20 minuten verder te spelen.

Nu is de aanbevolen schermtijd 30 minuten dus je kan deze regel deels toepassen.

Je kunt deze regel aanpassen naar: 15-15-1

15 minuten spelen, 20 seconden ogen rusten, 15 minuten spelen en vervolgens andere activiteiten.

TIP: De meeste tablets zoals de tablets van DEPLAY werken met tijdsloten. Zo weet je zeker dat je peuter nooit te veel schermtijd per dag krijgt.

 

Schermtijd voor het slapen

Het advies is om je kind minimaal een uur voordat hij gaat slapen niet meer met een tablet of ander apparaat met een scherm te laten spelen. 

Schermen geven blauw licht af en dit kan ervoor zorgen dat melatonine (het slaaphormoon) verstoort raakt en dat je kind onrustig slaap, wat weer effect heeft op zijn concentratie.

TIP: een ander groot voordeel van de DEPLAY Kids tablet PRO is dat deze een ingebouwd blauwfilter heeft. Hierdoor minimaliseer je het risico dat de slaap van peuter verstoord raakt. 

Extra Tips

We geven je graag nog wat extra tips mee om je peuter zo veilig mogelijk kennis te laten maken met zijn kindertablet.

 • Voorkom frustratie
   Laat je kindje niet te moeilijke spelletjes of educatieve apps gebruiken. Belangrijk is om apps te vinden die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van je kindje.
 • Maak afspraken
  Kinderen hebben weinig besef van tijd. Toch is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van je tablet. Zorg dat je samen met je partner dezelfde lijn trekt en dat de een niet afwijkt. Gebruik ook de techniek van de kindertablet om schermtijd te beperken zoals het gebruik van tijdsloten. Zo weet je zeker dat je kindje nooit de gestelde schermtijd overschrijdt.
 • Pas op met blauw licht
  Het is bewezen dat wanneer je kort voor het slapen veel op een scherm kijkt dat het blauwe licht wat dit afgeeft slecht is voor je ogen en ervoor kan zorgen dat je onrustig slaapt. Veel tablets hebben een ingebouwde blauw licht filter maar niet allemaal. Het is aanbevolen om minimaal een uur voor het slapen niet meer een scherm te gebruiken.
 • Tablet is slechts voor afwisseling
  Het is niet de bedoeling om je kindje de hele dag of wanneer hij wilt op zijn tablet te laten spelen. Moedig buitenspelen met vriendjes, spelen met zijn speelgoed, knutselen etc. zoveel mogelijk aan.
 • Jij bent zijn voorbeeld
  Kinderen kijken op naar zijn ouders en verzorgers en nemen jouw gedrag over. Het is goed om je zelf ook aan gemaakte afspraken te houden.

Welke kindertablet kopen voor een peuter?

Onze keuze is gevallen op de DEPLAY Kids Tablet PRO. Met zijn krachtige specificaties en goede accu, is het een perfecte kindertablet voor jouw peuter. Vind je dit 10 inch model nog iets te groot? Dan hebben ze ook een LITE (7 inch) en een SMART (8 inch). Met het ingebouwde blauwlicht filter in de screenprotector, kun je ook nog eens de ogen van jouw kind beschermen. Daarnaast kan je met de Kids modus app een maximale schermtijd instellen! 

TIP: Denk niet alleen aan de ogen van je peuter maar ook aan zijn of haar oren! Wij adviseren altijd een koptelefoon voor kinderen aan te schaffen! Bekijk ook onze pagina over de beste kinderkoptelefoons

Deplay Kids tablet PRO met doos

Ga naar de uitgebreide review van de DEPLAY Kids Tablet PRO om te zien of dit model bij jouw kind past! 

Ben je er nog niet helemaal over uit welke kindertablet beste bij jouw kind past? Bekijk dan ook onze 5 beste keuzes in tablets voor kinderen!

Foutje gezien?

Ondanks dat we alle informatie zo zorgvuldig mogelijk in kaart hebben gebracht, is een foutje snel gemaakt. Heb jij iets gespot dat niet klopt, meld het ons dan op joyce@kindertabletadvies.nl.

Leuke prijzen winnen? Volg ons op Instagram!

Welkom bij Kindertabletadvies.nl! We zijn blij dat je onze site bezoekt. Wij, Joyce en Armando, hebben deze website opgezet om ouders te adviseren over het juiste gebruik van kindertablets. Aan de hand van onze gedetailleerde reviews begeleiden we je graag bij het vinden van de ideale tablet voor jouw kind!

Nog meer interessante artikelen..

Tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

Tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

Vraag je je af of een tablet goed is voor je kleintje? Wij hebben alle voor- en nadelen van tablets voor kinderen netjes voor je op een rij gezet! Ontdek de verschillen tussen kindertablets en gewone tablets, leer over de richtlijnen van schermtijden, en vind uit...

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

Het is tegenwoordig geen verrassing meer dat kinderen vroeg beginnen met het ontdekken van kindertablets. Maak kennis met de TinyPlay kindertablet PRO! Hiermee zorg je voor eindeloos vermaak en tegelijkertijd de ontwikkeling van je kinderen op een leuke manier. We...

Beste kindertablets van 2024

TOP 3 kindertablets

Deplay Kids tablet PRO met doos transparant

DEPLAY Kids Tablet PRO

10-inch

Angeltech XL PRO II transparant

AngelTech Kindertablet XL PRO II

10-inch

TinyPlay Kindertablet PRO met accessoires

TinyPlay Kindertablet PRO

10-inch

Of bekijk onze TOP keuzes kindertablets van 2024