De meest voorkomende klachten bij het gebruik van een kindertablet!

Joyce

veel voorkomende klachten bij gebruik tablet

Met een kindertablet kan je kind op een hele leuke manier leren spelen, lezen en rekenen. We gebruiken het stiekem ook allemaal wel even voor ons eigen gemak, als we even rust nodig hebben of iets anders moeten doen ondertussen. Alleen wist je dat er wel echt wat gevaren zijn bij het gebruik van een kindertablet? In deze blog laten we zien welke meest voorkomende klachten er zijn bij het gebruik van een kindertablet en laten we jullie weten waar je op moet letten! 

Hoe schadelijk is een kindertablet?

Het hangt natuurlijk van meer zaken af hoe schadelijk een kindertablet is. De duur van de speeltijd, hoe oud je kindje is, de inhoud van wat je kindje te zien krijgt en op welk moment van de dag de kindertablet gebruikt mag worden. Al zijn er altijd wel een aantal gevaren die voor ieder kind een risico kan zijn. We zullen deze een voor een met jullie doornemen. 

Het draait altijd om een goede begeleiding als je kind een kindertablet gebruikt. Zorg voor goede afspraken en laat je kind niet te vaak en veel naar een tablet staren. 

Min Hoogte: auto
Min Hoogte: auto
Maximale breedte: 80%
Maximale breedte: 80%

Tablet voor het slapen

Een kindertablet geeft een zogenoemd blauw licht af en dat kan het slaaphormoon van je kindje verstoren. Het kan dus zijn dat je kind hierdoor onrustiger gaat slapen, wat we als ouder al helemaal niet willen! Het is zelfs bewezen door experts dat het slecht is voor je ogen en dus onrustig gaat slapen. 

Daarom is het advies om je kind zeker een uur voor slaaptijd niet meer op de kindertablet te laten spelen. Het is ook wel belangrijk om een kindertablet met een blauwlicht filter te nemen hiervoor. Niet alle kindertablets hebben zo’n filter en je zorgt voor zo minimaal mogelijk risico dat de slaap verstoord gaat raken. 

klachten gebruik kindertablet: voor het slapen

Sociale vaardigheden

Helaas kan een kindertablet wel ten koste gaan van sociale vaardigheden, ofwel praten met anderen. Alle tijd die je kind achter de tablet doorbrengt, leert hij niet spelen of praten met andere kindjes of volwassenen. Ze leren dus ook minder goed en snel om te praten, want achter een kindertablet zijn ze stil. We willen natuurlijk ook dat ze vriendjes hebben en daarmee gaan spelen! Hier kunnen ze ook minder tijd aan besteden als ze te vaak op een tablet zitten, ze zijn liever alleen.

Helaas houden we het ook vaak als ouder zelf in stand, omdat ze dan even rustig zijn. Let dus goed op hoeveel tijd de kindertablet gebruikt wordt en zorg er ook voor dat ze met vriendjes spelen of met familie aan het praten zijn! 

Overgewicht

Een van de voorkomende klachten bij het gebruik van een kindertablet kan ook overgewicht zijn bij een kind! Alle tijd die ze op een kindertablet doorbrengen, zitten ze stil. Dit terwijl ze juist veel beweging nodig hebben en hierdoor ook minder gaan buiten spelen. Als ze wat lekkers krijgen achter de tablet dan kunnen ze vaak ook nog meer snacken omdat ze niet goed letten op wat ze aan het eten zijn.

kindertablet zorgt voor overgewicht

Fysieke klachten

Je kindje te lang op een tablet laten zitten kan voor verschillende fysieke klachten zorgen, let daar dus zeker op! Als je het idee hebt dat je kind hier last van heeft, verminder dan de beeldschermtijd. 

  • Kinderen kunnen hoofdpijn krijgen.
  • Ogen kunnen lui worden omdat bij het kijken naar een tablet alleen korte afstanden worden bekeken. Zorg ervoor dat kinderen genoeg activiteit krijgen waar ze ook door naar lange afstanden kijken. Denk dan aan tikkertje of voetbal buiten. 
  • Kinderen kunnen last van de nek en rug krijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan de gebogen nek. Een kind zit constant voor over gebukt om naar het scherm te krijgen. Hier kunnen ze op latere leeftijd echt last van krijgen als dit teveel voorkomt. Laat ze andere houdingen aannemen om dit te voorkomen, zoals ze op hun buik laten liggen als ze op de tablet zitten of zet de tablet op ooghoogte. 

Gehoorbeschadiging

Natuurlijk kan de kindertablet niet zorgen voor beschadiging van gehoor! Het gaat er om dat het geluid te hard staat, waardoor het dus wel schadelijk kan zijn. De oren van kinderen zijn meer kwetsbaar dan volwassenen, dus check altijd het volume.

Soms zijn er kindertablets waarbij je een maximum aan volume kan instellen. Zo heeft bijvoorbeeld de Kurio kindertablet een ingebouwde gehoorbescherming heeft. Hierdoor kan het volume niet te hoog gedraaid worden door je kind.

Ook is een koptelefoon een slimme optie om deze klacht te voorkomen. We hebben de beste kinderkoptelefoons voor je onder elkaar gezet met die een ingebouwde gehoorbescherming voor kinderen hebben. Wat ook handig is, is dat je dus niet altijd het geluid van de kindertablet in de ruimte hoort (met soms geluiden waar je je aan kan gaan storen).

gehoorbeschadiging kindertablet

Aankoopadvies: TinyPlay kindertablet PRO 10 inch

We willen je uiteraard ook een aankoopadvies meegeven waardoor zoveel mogelijk klachten bij het gebruik van een kindertablet beperkt kunnen worden. Hierbij kijken we dan naar veiligheidsinstellingen, een groot scherm, screenprotector en dat er een instelling voor een blauwlicht filter op zit. Deze kindertablet voldoet aan alle keurmerken en is ook Europees getest. Bijkomend voordeel is dat hij ook aantrekkelijk geprijsd is ;-). 

TinyPlay Kindertablet PRO met accessoires

⊕ Nederlandse verkoper

Fijne klantenservice

aantrekkelijk geprijsd

8000 mAh batterij (beste die we kennen)

Snel en krachtig door de octa-core processor

Europees getest

Voldoet aan alle keurmerken

Meegeleverde accessoires zoals screenprotector, styluspen en AI Zoo spelletjes

Ga naar de uitgebreide review van de TinyPlay kindertablet PRO om te ontdekken of deze tablet bij jouw kind past! 

Ben je er nog niet helemaal over uit welke kindertablet beste bij jouw kind past? Bekijk dan ook onze 5 beste keuzes in tablets voor kinderen!

Foutje gezien?

Ondanks dat we alle informatie zo zorgvuldig mogelijk in kaart hebben gebracht, is een foutje snel gemaakt. Heb jij iets gespot dat niet klopt, meld het ons dan op joyce@kindertabletadvies.nl.

Leuke prijzen winnen? Volg ons op Instagram!

Welkom bij Kindertabletadvies.nl! We zijn blij dat je onze site bezoekt. Wij, Joyce en Armando, hebben deze website opgezet om ouders te adviseren over het juiste gebruik van kindertablets. Aan de hand van onze gedetailleerde reviews begeleiden we je graag bij het vinden van de ideale tablet voor jouw kind!

Nog meer interessante artikelen..

Tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

Tablets voor kinderen: alles wat je moet weten

Vraag je je af of een tablet goed is voor je kleintje? Wij hebben alle voor- en nadelen van tablets voor kinderen netjes voor je op een rij gezet! Ontdek de verschillen tussen kindertablets en gewone tablets, leer over de richtlijnen van schermtijden, en vind uit...

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

TinyPlay Kindertablet PRO – uitgebreide review 2024

Het is tegenwoordig geen verrassing meer dat kinderen vroeg beginnen met het ontdekken van kindertablets. Maak kennis met de TinyPlay kindertablet PRO! Hiermee zorg je voor eindeloos vermaak en tegelijkertijd de ontwikkeling van je kinderen op een leuke manier. We...

Beste kindertablets van 2024

TOP 3 kindertablets

Deplay Kids tablet PRO met doos transparant

DEPLAY Kids Tablet PRO

10-inch

Angeltech XL PRO II transparant

AngelTech Kindertablet XL PRO II

10-inch

TinyPlay Kindertablet PRO met accessoires

TinyPlay Kindertablet PRO

10-inch

Of bekijk onze TOP keuzes kindertablets van 2024